Brezplačna poštnina pri nakupih nad 50€.

Search
Close this search box.

Brezplačna poštnina pri nakupih nad 50€.

Search
Close this search box.

Kako negovati aknasto kožo?

Na sliki je portret temnolase gospodične v belem kopalnem plašču. Lase ima zavite v belo brisačo. Z obema rokama si v obraz vtira negovalno kremo.

Približno 85 % ljudi se spopada ali se je v preteklosti ukvarjalo z aknami. Gre torej za izredno razširjeno težavo s kožo, ki prizadetemu povzroča tudi psihosocialni stres.

Akne so bolezen, okoli katere kroži veliko zmotnih prepričanj o vzrokih za njen nastanek. Ta zmotna prepričanja pripisujejo krivdo za njihov nastanek kar prizadetim bolnikom, eno izmed njih je, da so akne posledica umazanosti oziroma nečistoče. Dejstvo je, da niso posledica umazanosti kože in da prekomerno čiščenje ne bo nujno prineslo želenih rezultatov, prej nasprotno. Zaradi takšnih in podobnih prepričanj prizadeti ne vedo, kako se sploh lotiti odpravljanja te težave.

Pri blažjih oblikah aken se lahko odpravljanja težav lotimo sami z ustrezno vzpostavljeno rutino nege kože in izbiro ustreznih dermokozmetičnih izdelkov, pri zmernih do hujših oblikah pa se svetuje tudi sočasno dermatološko zdravljenje. Pravočasno ukrepanje ob pojavu te bolezni je nujno zaradi preprečevanja slabšanja stanja in nadaljnjih posledic, kot je brazgotinjenje kože.

Kožo, nagnjeno k aknam, je treba ustrezno negovati. Ne glede na to, ali gre za blažje oblike ali hujše oblike aken, ki jih zdravi dermatolog, je ustrezno vzpostavljena rutina nege kože nujna za odpravljanje simptomatike. Pomembna je predvsem osnovna nega kože s kozmetičnimi izdelki za problematično kožo, ki očistijo, tonificirajo, navlažijo in zaščitijo kožo.

Kako negovati aknasto kožo?

Osnovne nege problematične kože se lotimo s tremi koraki:

 • odstrani nečistoče s površine kože. Izvajamo ga nujno zvečer, ko moramo odstraniti ličila in nečistoče, po potrebi pa tudi zjutraj za odstranjevanje odvečnega sebuma v primeru zelo mastne kože. Čiščenje izvajamo z nežnimi čistilnimi sredstvi na vodni osnovi;
 • skrbi za ohranjanje zdrave kože in normalen potek vseh procesov v njej. Kožo vlažimo z lažjimi vlažilnimi kremami, ki jih uporabimo zjutraj in zvečer;
 • zaradi tveganja za nastanek pigmentnih madežev, ki jih povzročajo sonce, in povečane tvorbe sebuma je pomembno, da v svojo vsakodnevno nego kože vključimo zaščito pred soncem z uporabo kreme z zaščitnim faktorjem.

Dermokozmetična nega

Z zgoraj naštetimi tremi koraki izvedemo osnovno nego kože, zanjo lahko izbiramo tudi dermokozmetične izdelke, namenjene problematični koži, ki poleg osnovnih sestavin vsebujejo še tako imenovane aktivne učinkovine, ki vplivajo na eno ali več faz nastanka aken. Za odpravljanje težav z aknami lahko uporabljamo tudi izdelke, ki so namenjeni aktivni negi in delujejo tako, da:

Kako izbrati izdelke za nego?

Svetuje se izbira dermokozmetičnih izdelkov, ki so namenjeni negi problematične kože. Ti vsebujejo:

 • topikalne protibakterijske učinkovine, kot so lipestri svile;
 • protivnetne učinkovine, kot so alantoin, ekstrakt lipe …;
 • učinkovine, ki vplivajo na izločanje sebuma, kot je vitamin B6.

Te izdelke uporabljamo na vseh prizadetih predelih kože, to je lahko na obrazu, vratu, prsnem košu ali hrbtu. Dermokozmetična nega lahko služi kot samostojna »terapija« pri blažjih oblikah aken ali dopolnilna nega pri dermatološkem zdravljenju za ublažitev simptomov suhosti in občutljivosti kože.

Pomembno je, da so izbrani izdelki za nego aknaste kože čim lažjih tekstur in da so nekomedogeni. Učinek vsakodnevne ustrezne nege kože se sicer lahko pokaže šele po nekaj tednih vztrajnega izvajanja vseh naštetih korakov, zato bodimo vztrajni.

Nasveti za problematično, aknasto kožo:

 • Za umivanje uporabljamo mlačno vodo in nežna čistilna sredstva, pri tem pa se izogibamo grobim mehanskim pilingom.
 • S kožo ravnamo nežno.
 • Nobene oblike aken ne stiskamo, saj to lahko vodi v brazgotinjenje kože.
 • Zmeraj tretiramo celotno območje in aktivne nege ne nanašamo samo točkovno na akne.
 • Potrebna je velika mera vztrajnosti – akne so lahko dolgotrajna bolezen, zato sta potrebni potrpežljivost in doslednost.

VIRI

 1. Sutaria, A. H., Masood, S., Schlessinger, J. Acne Vulgaris. [2022]. V: StatPearls [internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; januar 2022. Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459173/
 2. Zaenglein, A. L., Pathy, A. L., Schlosser, B. J., Alikhan, A., Baldwin, H. E., Berson, D. S., Bowe, W. P., Graber, E. M., Harper, J. C., Kang, S., Keri, J. E., Leyden, J. J., Reynolds, R. V., Silverberg, N. B., Stein Gold, L. F., Tollefson, M. M., Weiss, J. S., Dolan, N. C., Sagan, A. A., Stern, M., … Bhushan, R. (2016). Guidelines of care for the management of acne vulgaris. Journal of the American Academy of Dermatology74(5), 945–73.e33. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2015.12.037
 3. Zhao, J., Wang, Y., Jiang, L., & Mu, Y. Z. (2020). The application of skin care product in acne treatment. Dermatologic therapy33(6), e14287. https://doi.org/10.1111/dth.14287

Deli novico:

10 % popusta pri nakupu!

Prijavite se na e-novice in prejmite 10 % popusta pri prvem nakupu.

S prijavo se strinjate s pogoji poslovanja trgovine Lepoteka. Koda ne velja na znižane izdelke.

Nadaljujte branje

Na sliki je par belih športnih copat. Iz vsakega visi ena uporabljena nogavica bež barve. Podlaga so tla iz laminata, sivo rjavega odtenka.

Potenje nog in primerna nega

Močno potenje nog je lahko nadležno, vendar obstajajo učinkovite rešitve, ki ga pomagajo krotiti. Obvladovanje in hkratno ohranjanje zdrave kože stopal je učinkovito le z redno osebno higieno, izbiro primernih nogavic in obutve ter s pravo izbiro izdelkov.

Preberi zapis
Nega stopal: na sliki je bosa leva noga in viden del hlačnice rdeče kariraste pižame. Noga je položena na kavč bež barve, na njej je desna roka, ki maže kremo po notranji strani stopala. Ob njej je modra tuba z negovalno kremo.

Nega stopal – kako izbrati pravo?

Pri negi kože veliko pozornosti posvečamo rokam. Kako pa je z nego naših stopal? Čeprav se stopala večino leta skrivajo v nogavicah in obutvi, nanja ne smemo pozabiti. Skrbite za suho in trdo kožo stopal skozi vse leto.

Preberi zapis

Sledite nam na