Koda DRUZINA za 18-% popust na vse izdelke do petka, 17. maja 2024.

Brezplačna poštnina pri nakupih nad 50€.

Search
Close this search box.

Brezplačna poštnina pri nakupih nad 50€.

Search
Close this search box.

Hoja brez žuljev in odrgnin

Na sliki je zeleno drevo v ozadju, pred njim je na desni strani dobro razpoložena gospa srednjih let. Oblečena je v modra športna oblačila in obuta v modre športne copate. ujeta je med intenzivnejšo hojo, v desni roki drži plastenko z vodo.

Hoja je vse bolj priljubljena

Hoja je eden izmed najosnovnejših in najpreprostejših načinov telesne aktivnosti. Ko jo človek v svojih prvih letih življenja osvoji, ne potrebuje nobenega dodatnega treninga. Pri hoji ne gre za rezultate, niti ne za hitrost. Vsak določa svoj tempo, svoje meje in cilje, ki si jih želi doseči. Vsak ima svoj razlog za hojo: lahko hodi, da se premakne s točke A do točke B, si razgiba telo ali prevetri svoje misli. 

Če so ulice v preteklem desetletju preplavili rekreativni tekači, se zdi, da je zadnja leta hoja tista, ki pridobiva priljubljenost. Veliko nas je, ki najraje samo hodimo. 

S hojo do zdravja

Prav vsi hodci, ne glede na starost, spol ali telesno zmogljivost, si s hojo krepimo zdravje. V to je bil ob svoji trditvi, da “nobeno zdravilo ne more imeti takega učinka kot prav hoja”, prepričan že Hipokrat. V današnjih časih, ko prehitro živimo, se tega toliko bolj zavedamo.

Redna hoja ima številne koristi:

  • krepi srce in ožilje, znižuje krvni tlak ter zmanjšuje tveganje za srčne bolezni, sladkorno bolezen tipa 2 in možgansko kap,
  • sprošča endorfine, ki pomagajo zmanjševati stres, tesnobo in depresijo ter spodbujajo občutek sreče in dobrega počutja,
  • krepi mišice kolena, gležnjev in hrbta ter prispeva k boljši stabilnosti in ravnotežju,
  • pomaga pri ohranjanju zdravih kosti,
  • spodbuja prebavo in lahko pomaga pri preprečevanju zaprtja ter drugih prebavnih težav,
  • izboljša spomin in zmanjša tveganje za demenco,
  • je učinkovit način za ohranjanje zdrave telesne teže ali izgubo odvečnih kilogramov, saj porablja kalorije in pospešuje presnovo,
  • s povečevanjem intenzivnosti in trajanja hoje lahko izboljšamo našo telesno kondicijo in vzdržljivost,
  • pomaga umiriti naš um, kar pripomore k boljši zbranosti, boljšemu počutju, boljšemu spancu, 
  • lahko pomaga lajšati bolečine v spodnjem delu hrbta, saj aktivira ključne stabilizatorje v hrbtenici ter pospeši pretok krvi v tkiva, ki potrebujejo regeneracijo.

K vpeljevanju zmerno intenzivne hoje v naš vsakdanjik nas nagovarja tudi Nacionalni Inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki priporoča 30 minut živahnejše hoje vsaj pet dni na teden.

Topli dnevi so kot nalašč za gibanje na svežem zraku

Rekreativne dejavnosti na naši geografski legi v veliki meri krojijo letni časi. Marsikomu zima z nizkimi temperaturami in kratkimi dnevi predstavlja preveč ovir, da bi se odločil za rekreacijo na prostem. Medtem ko bolj disciplinirani pridno krepijo svojo moč v telovadnicah, nas večina čaka na pomlad – ta pa pomete še zadnje izgovore, ki smo se jih oklepali vso zimo. Z začetkom pomladi se nadejamo daljših dni in višjih temperatur.

In ker je naše telo ustvarjeno za gibanje, je prihod toplih dni skrajni čas, da si ponovno poženemo nekaj krvi po žilah. S hojo po ravnem ali v hrib. Ne potrebujemo veliko – primerno obutev in oblačila za prosti čas, v katerih se dobro počutimo. Priporočljive so tudi pohodniške palice. Te prevzamejo del naše telesne teže in tako pomagajo razbremeniti hrbtenico, kolke in kolena. Hoja postane hitrejša, preprostejša in tudi varnejša. Tudi trening je celovitejši, saj z njimi aktiviramo večjo skupino mišic.

Poskrbimo za brezskrbne korake

Hitro se najde kdo, ki tik pred poletjem želi nadoknaditi vse neaktivne zimske mesece. Zato velja previdnost: prebujajoča se narava, svež zrak in daljši popoldnevi naj nas ne zanesejo v pretiravanje. Še posebej začetniki morajo hojo počasi vključevati v svoj urnik in njeno intenzivnost postopoma stopnjevati glede na počutje. Najbolje je začeti s krajšimi sprehodi, ki se jih stopnjuje in kasneje postanejo pravi pohodi.

Začetek sezone zahteva predpriprave tudi za bolj izkušene rekreativce. Če so se naša stopala navadila na zimsko obutev, ki je toplejša, višja in mehkejša, jih moramo ponovno pripraviti na nižje, lahkotnejše in hkrati nekoliko trše športne copate. Le če bomo za stopala primerno skrbeli, nas bodo lahko ponesla do želenih ciljev. Ne dovolite, da vam pohode pokvarijo žulji in kožo pravočasno okrepite ter se jim v velikem loku izognite.

NOK KREMA PROTI ZULJEM IN ODRGNINAM2

Akileine sports, krema NOK proti žuljem in odrgninam

Krema NOK je pravi adut pri skrbi za stopala pohodnikov. Bolj aktivni pohodniki si že tedne pred daljšimi pohodi z njo mažejo kožo in s tem večajo njeno prožnost in odpornost na trenje med kožo stopal in nogavicami. Krema krepi in mehča kožo, obenem pa učinkovito preprečuje nastanek odrgnin in žuljev. 

Letos praznuje že častitljivih 53 let in ni namenjena le rekreativcem in športnikom, ampak celotni družini. Uporabna je v vseh letnih časih, še posebej v poletnih mesecih. Nepogrešljiva je za preprečevanje odrgnin, ki nastanejo na mestih, kjer prihaja do trenja kože – na stegnih, pod prsmi, ob rokah ali kjer se naramnice od nahrbtnika drgnejo ob golo kožo. 

Poskrbimo za regeneracijo mišic 

Tako kot je počitek zaključek vsakega dela, so raztezne vaje obvezni zaključek telesne vadbe – tudi živahnejše hoje. Z njimi razbremenimo sklepe, spodbudimo krvni pretok, mišicam pa omogočimo takojšnjo sprostitev in oskrbo s kisikom. Srčni utrip in dihanje se umirita, prične se regeneracija mišic.

Ob koncu daljšega pohoda je priporočljiva tudi masaža nog, ki celjenje mišic dodatno pospeši. Poznamo pa še eno rešitev:

RELAX GEL1

Akileine sports, gel RELAX za sprostitev mišic

RELAX gel je namenjen športnikom in rekreativcem, ki želijo hitro in učinkovito sprostitev po športu brez dolgotrajne masaže. Primeren je za vse, ki začenjajo športno dejavnost po daljšem premoru. Če ga uporabimo tudi pred športno dejavnostjo, zmanjšuje občutek otrplosti mišic. Učinkovito pospešuje izločanje toksinov, ki se nakopičijo med športno dejavnostjo (vsebuje kombinacijo aminokislin, magnezija in kalija).

Vsak korak šteje

Že desetletja za vrednotenje naše aktivnost sledimo mitu 10.000 korakov na dan. Zanimivo je, da tega števila ni podprla znanost, ampak gre le za (očitno zelo uspešno) zamisel japonske marketinške ekipe za trženje pedometra manpo-kei iz leta 1964 (ko so bile v Tokiu olimpijske igre). So pa kasnejše študije pokazale njegove dobrobiti. Odkrili so, da tveganje smrti zaradi kardiovaskularnih težav zmanjša že vsak korak nad 2200 na dan, zmanjševanje tveganja kakršnihkoli življenjsko nevarnih obolenj pa se začne že pri 4000 korakih na dan. 

Brez nagrade ne gre 

Ne glede na število korakov, ki vam ga ob koncu dneva prikaže vaš pedometer, ne pozabite nagraditi tistega, ki vas dobesedno nosi po svetu: svojih nog. Privoščite jim razvajanje in jih sprostite v doma pripravljeni kopeli.

tablete za sprostitev1

Akileine osvežilna kopel za utrujene noge

Osvežilna kopel za utrujene noge bo vaša stopala osvežila in poživila ter pregnala občutek utrujenosti. Za to poskrbi z mešanico esencialnih olj (meta in mentol) ter s kompleksom rastlinskih aktivnih sestavin (dvokrpi ginko, lobodika, rdeča vinska trta in divji kostanj): stimulira stopalni lok, osveži in krepi ter hitro poskrbi za dolgotrajen poživljajoč občutek. Priročno tableto, ki se raztopi v vodi, lahko vzamete s seboj tudi na pot.

SPROSTILNA SOLNA KOPEL1

Akileine sprostilna solna kopel za pekoče noge

Sprostilna solna kopel za pekoče noge bo vaša stopala sprostila in hitro ublažila vroč občutek. Kompleks z morsko soljo poskrbi za sprostitev in preprečevanje utrujenosti nog, mešanica eteričnih olj (sladka pomaranča, evkaliptus, rožmarin, bor in meta) pa jih nežno odišavi

Pri hoji ni izgovorov. Je poceni, hodimo pa lahko kadarkoli in kjerkoli. Po bližnji naravi ali Jakobovi poti. Sami, v paru ali v skupini. Po ravnem ali v hrib. To je čas, ko se naš um umiri in zbistri. Vsak korak, ki ga naredimo, je naložba v naše zdravje, naše življenje pa je bolj kakovostno.

Deli novico:

10 % popusta pri nakupu!

Prijavite se na e-novice in prejmite 10 % popusta pri prvem nakupu.

S prijavo se strinjate s pogoji poslovanja trgovine Lepoteka. Koda ne velja na znižane izdelke.

Nadaljujte branje

Nega stopal: na sliki je bosa leva noga in viden del hlačnice rdeče kariraste pižame. Noga je položena na kavč bež barve, na njej je desna roka, ki maže kremo po notranji strani stopala. Ob njej je modra tuba z negovalno kremo.

Nega stopal: kako izbrati pravo?

Pri negi kože veliko pozornosti posvečamo rokam. Kako pa je z nego naših stopal? Čeprav se stopala večino leta skrivajo v nogavicah in obutvi, nanja ne smemo pozabiti. Skrbite za suho in trdo kožo stopal skozi vse leto.

Preberi zapis

Sledite nam na