Koda DRUZINA za 18-% popust na vse izdelke do petka, 17. maja 2024.

Brezplačna poštnina pri nakupih nad 50€.

Search
Close this search box.

Brezplačna poštnina pri nakupih nad 50€.

Search
Close this search box.

Življenje s sladkorno boleznijo: Sindrom diabetičnega stopala in nega stopal

Na sliki je sezuto levo stopalo, držita ga leva in desna roka.

Najprej naj povem, da sindrom diabetičnega stopala ni bolezen, ampak je kronični zaplet sladkorne bolezni, ki mu laično rečemo kar diabetično stopalo.

Je posledica dolgotrajno povišane ravni sladkorja v krvi, ki lahko poškoduje živce in krvne žile, to pa vodi do težav s stopali.

Najpogostejši simptomi t. i. diabetičnega stopala so občutljivost, bolečina, oteklina, rdečica ali temnenje kože. V nekaterih primerih lahko nastanejo razjede ali okužbe. Lahko pride do izgube občutka v stopalih, kar pomeni, da oseba morda ne opazi prask, ureznin ali drugih poškodb, to pa lahko vodi do resnejših zapletov.

Če pride do okužbe, je pogosto nujna operacija, da odstranijo mrtvo tkivo.

Če se ne zdravi pravočasno, lahko sledi amputacija. Zato je pomembno, da ljudje z diabetesom skrbijo za svoja stopala in redno obiskujejo zdravnika. S pravilno oskrbo in zdravljenjem se lahko večina težav s stopali prepreči ali obvlada.

Kot nekdo, ki živi s sladkorno boleznijo, vam lahko povem, da bolezen zahteva nenehno pozornost. Ves čas moram spremljati raven krvnega sladkorja in prilagajati prehrano.

Vendar je eden najbolj zastrašujočih vidikov te bolezni tveganje za razvoj zapletov. Strah pred razjedami na stopalih, okužbami in najhujšim scenarijem – amputacijo je resničen in vedno prisoten.

Moja bitka s t. i. diabetičnim stopalom

Ko sem prvič občutila otrplost in mravljinčenje v nogah, sem se prestrašila. Občutek je bil nenavaden, skoraj kot da stopala niso moja. Kmalu sem izvedela, da je to nevropatija, poškodba živcev, ki jo povzročajo dolgotrajno povišane ravni krvnega sladkorja.

480 F 425982727 AdVoIQor6fGLdeAT8xVmRzedwR9rOkrO 1

Potem so se pojavile razjede, ki se niso hotele zaceliti. Strah pred nastankom okužbe in možnostjo, da bi prišlo do amputacije, je bil opozorilo. Ugotovila sem, da če želim preprečiti najhujši scenarij, bom morala biti proaktivna glede zdravja svojih nog.

Preprečevanje najhujšega scenarija

Informacij na spletu ni bilo veliko, zato pot raziskovanja ni bila lahka, vendar sem se ob tem veliko naučila in se navadila na dnevno rutino nege nog, ki mi pomaga pri obvladovanju t. i. diabetičnega stopala. 

Poteka takole:

480 F 142988831 GgpHIKF5C1HjjoEs0F5OKMMNIUKOwqB3
  • Nadzor krvnega sladkorja: Ohranjanje ravni krvnega sladkorja v priporočenem območju je za diabetike nujnost. Tako za vsakdanje življenje kot za preprečevanje poškodbe živcev in ohranjanje zdravja stopal.
480 F 520343875 ZQHW2gDyJghPBrl1UrjYwTEisW9TDKKc
480 F 299792455 pueLs15Ik7LtouSLGFk42SewuSFSKmQ0
  • Redni pregledi stopal: Poleg nadzora krvnega sladkorja je redno pregledovanje nog najpomembnejše. Vsak dan si vzamem čas, da pregledam svoja stopala. Iščem ureznine, razjede, mehurje ali kakršne koli spremembe barve ali temperature. To mi je pomagalo zaznati že veliko manjših težav, preden so postale resne.
  • Izbor prave obutve: Modne, a neudobne čevlje sem zamenjala z udobnimi, ki mi dobro pristajajo. Prav tako ne hodim bosa, saj s tem zmanjšam tveganje za poškodbe stopal.
  • Redna telesna dejavnost: Vadba mi ni pomagala le vzdrževati ravni krvnega sladkorja, temveč je izboljšala tudi moj krvni obtok, kar je ključno za zdravje stopal.
480 F 598172604 oHvFk59Ma4EJ3SgLBgQpyUEUp6n1IHRK
  • Redni zdravstveni pregledi.

Življenje s sladkorno boleznijo in strah pred zapleti sta zahtevna. Toda naučila sem se, da je s skrbnostjo, pravilno nego stopal in učinkovitim obvladovanjem sladkorne bolezni mogoče preprečiti infekcije in odmiranje tkiva. 

Moja pot se nadaljuje in vsak dan je korak k boljšemu zdravju stopal in zdravemu življenju. Za vse vas, ki se borite z diabetičnim stopalom: ne pozabite, preprečevanje je najboljše zdravilo. 

Razpokana stopala so lahko tudi simptom drugih bolezni, kot so hipotiroidizem, atopijski dermatitis, psoriaza, ekcem, atletsko stopalo in še nekatere druge. Lahko pa tudi kaže na pomanjkanje nekaterih vitaminov in mineralov, kot so vitamina A, E, cink in omega-3 maščobne kisline, saj to lahko povzroči suho in razpokano kožo, zato pozornost in skrb za stopala nikoli nista odveč. 

Če imate razpokana stopala in sumite, da bi lahko bila simptom katere od teh bolezni, se posvetujte z zdravnikom ali dermatologom.

Deli novico:

10 % popusta pri nakupu!

Prijavite se na e-novice in prejmite 10 % popusta pri prvem nakupu.

S prijavo se strinjate s pogoji poslovanja trgovine Lepoteka. Koda ne velja na znižane izdelke.

Nadaljujte branje

Nega stopal: na sliki je bosa leva noga in viden del hlačnice rdeče kariraste pižame. Noga je položena na kavč bež barve, na njej je desna roka, ki maže kremo po notranji strani stopala. Ob njej je modra tuba z negovalno kremo.

Nega stopal: kako izbrati pravo?

Pri negi kože veliko pozornosti posvečamo rokam. Kako pa je z nego naših stopal? Čeprav se stopala večino leta skrivajo v nogavicah in obutvi, nanja ne smemo pozabiti. Skrbite za suho in trdo kožo stopal skozi vse leto.

Preberi zapis

Sledite nam na