Brezplačna poštnina pri nakupih nad 50€.

Search
Close this search box.

Brezplačna poštnina pri nakupih nad 50€.

Search
Close this search box.

Trda koža na podplatih je naravna zaščita kože, drži?

Na sliki je bližnji pogled na trdo kožo na podplatih. Ženska dlan drži peto desne noge. Koža na peti je zadebeljena, trda in izsušena.

Za vas smo zbrali in preverili 13 mitov o negi trde kože.

Stopalom pozimi ne posvečamo prav veliko pozornosti. Nanje pomislimo šele ob prvi večji otoplitvi. Takrat smo pripravljeni preizkusiti najrazličnejše metode, ki bi neprivlačno, trdo, poroženelo kožo čim prej odstranile z naših nog. 

Pogosto pri tem naša domišljija nima meja, v neustrezno nego pa nas zavedejo tudi vsesplošna prepričanja, ki niso vedno pravilna. Da boste v novo sezono odprtih čevljev vstopili samozavestno z urejenimi in zdravimi stopali, smo za vas preverili 13 mitov o negi trde kože.

1. Groba koža na stopalih in petah je vedno znak pomanjkljive higiene.

NE DRŽI.

Trda koža na stopalih je lahko posledica različnih dejavnikov: genetike, nepravilne hoje, nošenja neudobnih čevljev in pomanjkanja redne nege. Zelo pomemben dejavnik je tudi splošno stanje kože: ljudje, ki so bolj nagnjeni k suhi koži, so tudi bolj dovzetni za težave s trdo kožo na stopalih in petah. Trda oz. groba koža torej ni nujno povezana izključno s slabo higieno, četudi ob njenem neestetskem videzu pomislimo prav na to. 

2. Debela in trda koža na podplatih je naravna zaščita kože.

ABSOLUTNO DRŽI. AMPAK … 

Koža stopal je vsaj enkrat debelejša od kože na drugih delih telesa. Njen glavni namen je namreč zaščita pred zunanjimi dejavniki. Telo se z njo mehansko zaščiti pred izgubo vlage in prodiranjem snovi iz okolja. Ampak …

Od pojava obutve le še redko hodimo naokrog bosih nog. Izjemoma le po prijetno toplih, ogrevanih tleh v zavetju našega doma. Pred kamenčki, lužami in pregretimi ali mrzlimi tlemi nas zdaj uspešno ščitijo čevlji. Hkrati pa so prav ti prepogosto neudobni in trdi in so postali eden izmed najpogostejših vzrokov za nastanek trde kože. Ta ne nastaja več na mestih, kjer bi nam res služila, ampak tam, kjer si je najmanj želimo. Najpogosteje so to pete, blazinice in stranski deli stopala. 

3. Če se na petah pojavlja trda in poroženela koža, telo ni dovolj hidrirano.

NE DRŽI.

Hidracija je sicer pomembna za zdravje kože, vendar ni edini dejavnik, ki vpliva na nastanek trde kože na stopalih. Ne glede na to, koliko smo hidrirani, k nastanku trde kože prispevajo tudi drugi dejavniki: pritisk na stopala, nepravilna hoja … Izsušena koža trpi zaradi pomanjkanja vode v svojih zgornjih plasteh. Zato ji namesto neprimernega povečanega vnosa tekočine v naše telo lahko pomagamo z redno uporabo ustrezne vlažilne ali vlažilno-hranilne kreme.

Na sliki je desna roka, ki drži modro belo tubo. napis Akileine hranilna krema za noge nutri repair.

Suhi in izsušeni koži lahko najbolje pomagamo z redno uporabo ustrezne vlažilne ali vlažilno-hranilne kreme.

4. Z odstranjevanjem trde kože na stopalih bo ta še hitreje postala debela in trda.

DELNO DRŽI. 

Trda in poroženela koža je naravni obrambni mehanizem, s katerim lahko koža kljubuje večjim obremenitvam. Načeloma je kožo treba odstraniti, ko ta postane groba ali nam pri hoji povzroča nelagodje. Pogostost odstranjevanja je zato odvisna od stopnje in od vzroka nastajanja in se razlikuje od posameznika do posameznika. Bolj smiselno je redno odstranjevati manj trdo in poroženelo kožo kot pa nekajkrat na leto ogromno količino, saj lahko to privede do drugih poškodb. Predvsem pa je pomembno, kako pogosto jo odstranjujemo. S prepogostim odstranjevanjem trde kože oz. če je odstranimo preveč, pospešimo proces nastajanja nove. Prav zato svetujemo odstranjevanje zgolj na 10–14 dni.

5. Trda koža na stopalih je estetski problem in ne zahteva posebne pozornosti.

NE DRŽI.

Trda koža na stopalih lahko povzroča nelagodje, bolečino in celo težave pri hoji. Trda in poroženela koža, ki se zelo odebeli, se zlahka natrga in razpoka. Rane v kombinaciji z vlago zlahka postanejo vstopna točka bakterij in glivic v naše telo, kar lahko vodi do najrazličnejših okužb. Zato je nadvse pomembno, da trdi koži posvetimo ustrezno pozornost. Še posebej diabetiki – več o tem je podrobneje opisano v: Življenje s sladkorno boleznijo: sindrom diabetičnega stopala in nega nog.

6. Odstranjevanje trde kože vzame veliko časa, saj je pred tem stopala treba namakati vsaj 15 minut.

NE DRŽI.

Lavor z vodo sredi dnevne sobe, v katerem si (stari) starši namakajo noge, je še kako živ prizor iz našega otroštva. Prinašanje vode pred kavč, močenje tal, ki ga to lahko povzroči, in voda, ki se je medtem že močno ohladila, naj za vselej ostanejo v preteklosti. Če to še vedno počnete, je zdaj primeren trenutek, da preizkusite suho piljenje. To ne potrebuje predpriprav, čas, ki ga prihranite, pa namenite čemu bolj prijetnemu in koristnemu. Za najhitrejše, hkrati pa nadvse nežno in učinkovito odstranjevanje trde kože na podplatih priporočamo suho piljenje z atravmatsko pilo.

Na sliki je pogled na odstranjevanje trde kože: par ženskih golih stopal in levo roko, ki drži zeleno pilo. Nogi stojita na brisači svetlo sive barve, v ozadju se vidi par črnih copatov.

Za najhitrejše, nežno in učinkovito odstranjevanje trde kože na podplatih priporočamo suho piljenje.

7. Odstranjevanje trde kože s pripomočki iz domačega gospodinjstva je cenejše in enako učinkovito.

NIKAKOR NE DRŽI.

V tem primeru star slovenski pregovor “Kdor varčuje, sam sebi srečo kuje“ ne drži. Odstranjevanje trde kože z doma razpoložljivimi pripomočki, kot so škarje, rezila in britvice, lahko povzroči krvavitve in poškodbe na koži in poveča tveganje okužbe. Stanje lahko zelo poslabšamo tudi, če si kožo lupimo in trgamo s stopal. Tako debelina kože mestoma ni več enakomerna, prav tam pa se bo koža ponovno zadebelila. Podoben primer je namakanje stopal v kisu ali mazanje limone po petah, saj oboje lahko draži kožo – še posebej, če ju uporabljamo na že razpokani ali poškodovani koži. 

8. Groba brusilka je edini učinkovit način odstranjevanja trde kože na stopalih.

ABSOLUTNO NE DRŽI. 

Grobe brusilke si na suhi koži ne upamo uporabiti, saj nam kožo lahko dobesedno razcefra. In potem sprejmemo še slabšo odločitev – uporabimo jo na koži, ki smo jo prej namakali, da bo primernejša za obdelavo. Pri omehčani koži pa nimamo občutka, do katere mere jo smemo odstraniti. Žal to ugotovimo, ko je koža že suha. Bolj ko je brusilka groba, bolj boleče so posledice. In ko je škoda storjena, je za popravke žal prepozno.

V Lepoteki prisegamo na kar najbolj nežno odstranjevanje, ki je hkrati tudi najbolj učinkovito – suho piljenje z atravmatsko pilo. Ta ima dve strani: temna je za prvi del piljenja in je nekoliko bolj groba kot svetla, ki je namenjena glajenju. S to pilo izraz “groba” dobi popolnoma drug pomen, saj se z njo lahko pili v vse smeri, pa kože ne scefra ali kakorkoli drugače poškoduje. Še posebej jo priporočamo diabetikom.

9. Edini pravi recept za negovano kožo na stopalih je obisk pri pedikerju.

NE DRŽI.

Proti trdi koži največ lahko naredimo sami, brez obiska pedikerja. Seveda to zahteva vztrajnost, doslednost in primerne pripomočke. Slednji sicer zahtevajo začetno investicijo, ki pa je enaka ali celo manjša od povprečne cene klasične pedikure (odvisno od izbora izdelkov). Prav tu bi prišel prav pregovor, omenjen v 7. točki, saj imamo v Lepoteki na voljo komplete, ki vsebujejo tako pilo kot kreme, primerne za določeno težavo. Z njimi se lahko takoj lotite nege. Pila je takorekoč večna, kreme po potrebi lahko dokupite tudi posamično.

Zmagovalna kombinacija za urejena stopala

Zmagovita kombinacija proti trdi koži stopal

Zmagovita kombinacija proti hrapavi koži stopal

Zmagovalna kombinacija proti razpokam

Paket za urejena stopala diabetikov

Na sliki je bližnji pogled na roki, ki držita eno večjo modro belo tubo - napis Akileine vlažilna krema za noge hydra-defense, manjšo modro rdečo tubo - napis Balzamom za celjenje razpok Cicaleine®. Iz nje iztiska balzam na kožno razpoko ob nohtu na palcu leve roke in zeleno atravmatsko pilo Akileine. v ozadju se vidita dve bosi nogi, v rdeči, karirasti pižami.

Paket “Zmagovalna kombinacija za urejena stopala.”

10. Kurja očesa so navadna trda koža, zato zanje lahko poskrbimo sami.

NE DRŽI POPOLNOMA.

Kurje oko oziroma otiščanec je najpogosteje majhna, dvignjena izboklina otrdele kože, obdana z razdraženo kožo, lahko pa gre tudi za debel, otrdel in sploščen del kože na podplatih. Običajno te tvorbe niso škodljive, vseeno pa jim morajo posebno pozornost posvetiti diabetiki in ljudje s slabo prekrvavitvijo, saj že manjša poškodba stopala lahko povzroči odprto rano in predstavlja tveganje okužbe. Če kurje oko postane zelo boleče ali se celo vname, svetujemo obisk zdravnika, sicer pa je priporočljiv obisk pedikerja. Kar lahko storimo sami, pa je razumevanje, kako preprečimo njihov nastanek in preventivno ukrepamo: izbira udobne obutve, zaščitno oblazinjenje delov stopal, ki so nagnjeni k nastanku kurjih očes, in uporaba primerne negovalne kozmetike. Kot vedno je preventiva lažja in boljša izbira kot kurativa.

11. Nošenje bombažnih nogavic po nanosu kreme na stopala poveča njeno učinkovitost.

NE DRŽI. 

Nošenje bombažnih nogavic po tem, ko smo na noge nanesli negovalni izdelek, izvira iz prepričanja, da vlažilna krema za stopala masti čevlje, poleg tega pa naj bi se lažje vpila v kožo, če nosimo nogavice. Vendar je resnica nasprotna: bombažne nogavice zmanjšajo delovanje kreme, saj se ta vpije vanje namesto v kožo. Izjemoma priporočamo obuvanje nogavic po uporabi hranilno vlažilne maske za noge, pri kateri je za nočni optimalni učinek z namenom krepitve in obnavljanja povrhnjice to tudi izrecno navedeno.

12. Redna uporaba kreme za noge je enako pomembna kot fizično odstranjevanje trde kože.

ABSOLUTNO DRŽI.

Vztrajnost in disciplina se pri negi trde kože najbolj poznata. Pravilna nega trde kože zajema nežno odstranjevanje s primerno brusilko (pilo) ter nanos negovalnega izdelka v obliki kreme ali balzama. Medtem ko odstranjevanje trde kože ne sme biti prepogosto (na 10–14 dni), je za optimalne rezultate ključno, da negovalne izdelke na kožo nanašamo vsak dan. 

13. Vsi izdelki za nego stopal delujejo enako in imajo enak učinek – krema je pač krema.

NE DRŽI. 

Različni izdelki za nego stopal imajo različne sestavine in formule, ki lahko pri posameznikih različno delujejo. Pomembno je najti izdelek, ki ustreza potrebam naše kože. Uporaba navadne vlažilne kreme pri negi trde kože ne zadostuje. Skrivnost je v dodanih aktivnih sestavinah, zaradi katerih so kreme učinkovite prav za določeno težavo. Modra linija Akileine negovalnih izdelkov oskrbi prav vsako težavo s trdo in suho kožo:

balzam za celjenje razpokane kože,

bogato hranilno kremo,

kremo za vlaženje izsušene/suhe kože,

balzam za trdo kožo,

kremo za piling stopal in

nočno masko za stopala.

Nepogrešljiva pa je tudi krema Akildia za nego nog diabetikov, ki pa je primerna tudi za vsa ostala stopala, ki jih pesti trda in poroženela koža.

Na sliki je na modri podlagi razstavljena celotna zbirka pripomočkov iz modre linije za odpravo trde kože: pet tub modro bele barve, ena modro bela škatlica in modra pila. Med njimi so razstavljene vejice suhih rož.

Akileine s svojo modro linijo krem oskrbi prav vsako težavo s trdo kožo.

Samo redna nega kože skozi vse leto je prava zmagovalna kombinacija za zdravo, mehko in lepo kožo stopal in pet. Neagresivno, nežno odstranjevanje trde kože in reden nanos primernih negovalnih izdelkov pomagata ohranjati našo kožo mehko in zdravo, zmanjšujeta pa tudi potrebo po njenem odstranjevanju. Čezmerno in grobo odstranjevanje z domačimi pripomočki lahko kožo lahko kvečjemu poškoduje. Ob vsem zapisanem ne pozabite na izbiro primerne obutve. Ta ne sme biti pretrda ali preozka, da bi stopala silila v nenaravno obliko. Najbolje bi bilo, da bi čim več hodili bosi.

Deli novico:

10 % popusta pri nakupu!

Prijavite se na e-novice in prejmite 10 % popusta pri prvem nakupu.

S prijavo se strinjate s pogoji poslovanja trgovine Lepoteka. Koda ne velja na znižane izdelke.

Nadaljujte branje

Sledite nam na