Brezplačna poštnina pri nakupih nad 50€.

Search
Close this search box.

Brezplačna poštnina pri nakupih nad 50€.

Search
Close this search box.

Sladkorna bolezen in nega nog

Noge slehernega izmed nas so dnevno izpostavljene različnim dejavnikom. Obremenjuje jih pritisk tal in obutve, visoke temperature, vlaga in slaba zračnost, saj koža, ki je zaprta v čevelj, težje diha. Dodaten dejavnik tveganja, ki ga je potrebno jemati zelo resno, je sladkorna bolezen. Bolniki morajo nogam posvečati veliko pozornosti, saj so zaradi svoje bolezni bolj izpostavljeni različnim zapletom.

Kožne okužbe

V primerjavi z zdravimi ljudmi so sladkorni bolniki bolj dovzetni za kožne okužbe. Te so razmeroma pogoste pri diabetikih, ki imajo suho kožo stopal, saj se pojavijo fisure in ragade. Izsušitev bo večja, če je sladkorna bolezen neurejena in jo spremlja slaba prekrvavitev. Največkrat je prisotna nevropatija. Bolnik ima oslabljen občutek za dotik, temperaturo in bolečino, močno je podvržen infekcijam. Poudariti je potrebno, da infekcije niso neposredna posledica nevropatije, saj pride do hitrejšega nastajanja ran zaradi zmanjšanja občutljivosti. Zelo pogosta so vnetja, predvsem v predelih nohta, ker levkociti, ki sicer omogočajo obrambo telesa, izgubijo sposobnost za uničevanje bakterij. V kolikor je prisotna rana, se bo ta le stežka zacelila, zato je nujno potrebno takoj poiskati zdravniško pomoč.

Največkrat sladkorne bolnike poleg nevropatije pesti tudi arterioskleroza. Bolnik ima zaradi zožitve arterij oslabljen pretok krvi, kar spet predstavlja dodatno tveganje za okužbe. Te se lahko razvijejo v gangreno, ki predstavlja zelo hud zaplet sladkorne bolezni, ki žal največkrat vodi v amputacijo stopala ali celo noge.

Ne gre prezreti, da so sladkorni bolniki bolj dovzetni tudi za glivična obolenja. Preprečiti jih je mogoče s skrbno nego stopal. Koža med prsti mora biti čista in čim bolj suha ter negovana izključno z izdelki, ki so posebej razviti za nego stopal diabetikov.

Sladkorna bolezen noge

Opis slike: Sladkorni bolniki bolj dovzetni tudi za glivična obolenja.  

Osnovna nega stopal

Vzrok vseh opisanih zapletov je povišan sladkor, zato mora diabetik skrbeti za urejeno sladkorno bolezen. Z odgovornim ravnanjem do svojega zdravja je možno težave preprečiti še preden se pojavijo. Zelo pomembno je vsakodnevno umivanje nog s toplo vodo in blagim milom. Za higieno je primerna telesna temperatura vode. Po umivanju naj se noge obrišejo z mehko in čisto brisačo, ne sme se pozabiti na prostore med prsti. Striženje nohtov je včasih bolje prepustiti strokovnjakom, še posebej, če sladkorni bolnik slabše vidi. Nujno je potrebno popiliti ostre robove. Bolnik mora vsak dan natančno pregledati stopala. Pomaga naj si z očali in ogledalom.

Skrbna nega stopal

Sladkorna bolezen koza na nogah

Opis slike: Za skrbno nego stopal uporabite pilo za stopala, ki je primerna za sladkorne bolnike in kremo, ki je razvita za nego nog sladkornih bolnikov.

Na ta način bo pravočasno opazil spremembe, kot so odrgnine, ulkusi, rane, žulji, otiščanci, znaki bakterijskih in glivičnih vnetij ter kožne spremembe. Slednje je mogoče preprečiti z vsakodnevno skrbno nego stopal. Uporabljati je potrebno pilo za stopala, ki je primerna za sladkorne bolnike, in kremo (še bolje dermo-adjuvant), ki je razvita za nego nog sladkornih bolnikov. Potrebno je skrbeti za pravilno obutev, redno menjavati nogavice (vsak dan čiste) in uporabljati naravne materiale (volna, bombaž). Čevlji naj se vsak večer razkužijo s pršilom, prilagojenim za obutev, pri nakupih naj se izbirajo naravni materiali, ki dopuščajo »dihanje« nog. Pomembni sta pravilna velikost in udobnost. Posebej je potrebno poudariti, da za zdravje nog ne bo zadoščala zgolj nega. Združevati jo je potrebno z zadostnim gibanjem na svežem zraku, zdravim življenjskim slogom, s pravilno prehrano in opuščanjem škodljivih razvad. Pomembno je ohranjanje zdrave telesne mase, ob vsem ostalem pa je potrebno predvsem skrbeti za urejen krvni sladkor.

Damjan Justinek, dr .med., spec. int. med.

Romana Praprotnik, medicinska pedikerka

Deli novico:

10 % popusta pri nakupu!

Prijavite se na e-novice in prejmite 10 % popusta pri prvem nakupu.

S prijavo se strinjate s pogoji poslovanja trgovine Lepoteka. Koda ne velja na znižane izdelke.

Nadaljujte branje

Na sliki je par belih športnih copat. Iz vsakega visi ena uporabljena nogavica bež barve. Podlaga so tla iz laminata, sivo rjavega odtenka.

Potenje nog in primerna nega

Močno potenje nog je lahko nadležno, vendar obstajajo učinkovite rešitve, ki ga pomagajo krotiti. Obvladovanje in hkratno ohranjanje zdrave kože stopal je učinkovito le z redno osebno higieno, izbiro primernih nogavic in obutve ter s pravo izbiro izdelkov.

Preberi zapis
Nega stopal: na sliki je bosa leva noga in viden del hlačnice rdeče kariraste pižame. Noga je položena na kavč bež barve, na njej je desna roka, ki maže kremo po notranji strani stopala. Ob njej je modra tuba z negovalno kremo.

Nega stopal – kako izbrati pravo?

Pri negi kože veliko pozornosti posvečamo rokam. Kako pa je z nego naših stopal? Čeprav se stopala večino leta skrivajo v nogavicah in obutvi, nanja ne smemo pozabiti. Skrbite za suho in trdo kožo stopal skozi vse leto.

Preberi zapis

Sledite nam na