Brezplačna poštnina pri nakupih nad 50€.

Search
Close this search box.

Brezplačna poštnina pri nakupih nad 50€.

Search
Close this search box.

Prekomerno potenje: kako si pomagati

Na sliki je pogled na ženski dekolte. gospa ima dolge, temne lase, oblečena je v nežno vijola majico z v izrezom. Koža nejnega dekoleta in vratu, kar se vidi, je popolnoma prepotena.

V tem prispevku se bomo spoznali s težavo, ki pesti marsikoga. Prekomerno potenje ali hiperhidroza je težava, ki nas pogosto spravi v zadrego, saj povzroča neprijeten vonj zaradi katerega na obiskih neradi sezujemo čevlje, povzroči pa lahko celo glivične okužbe. 

Poglobili se bomo v vrste hiperhidroze, vzroke za nastanek ter simptome, po katerih lahko prekomerno potenje ločimo od običajnega potenja in se, če je treba, odločimo za obisk zdravnika. 

Kaj je potenje ali transpiracija

Znojenje oz. potenje je popolnoma naraven spremljevalec našega življenja. Je posledica pregrevanja telesa – organizem se z izločanjem znoja skuša ohladiti, obenem pa pripomore k izločanju strupenih snovi iz telesa. 

Potenje je predvsem sredstvo za uravnavanje telesne temperature (termoregulacija). Izhlapevanje potu s površine kože ima hladilni učinek zaradi proizvajanja latentne* toplote ob izhlapevanje vode. Ko molekule energije izhlapijo iz kože in sprostijo energijo, absorbirano iz telesa, kože in površinskih žil, pride do zmanjšanja temperature. Ohlajena kri se nato vrne v jedro telesa in preprečuje naraščanje njegove temperature. Pri izhlapevanju enega grama znoja človek odda 2,42 kJ energije.

*latentna toplota je toplota, ki od vode zahteva spremembo agregatnega stanja; v primeru potenja se voda iz telesa spremeni v paro.

Znoj ali pót je hipotoničen izloček kožnih žlez znojnic, ki se nahajajo v usnjici. Izloča se skozi cevko, ki vodi skozi povrhnjico in se na površini kože odpre v poro. Poznamo dve vrsti žlez: 

 • Ekrine žleze imamo povsod po telesu (2–5 milijonov), bolj zgoščene so na dlaneh, podplatih, pod pazduho in na čelu. Izloček iz ekrinih žlez je slan in v takšnem okolju bakterije slabše uspevajo, zato vonj iz ekrinih vonj ni posebej izrazit.
 • Apokrine žleze so večje in se v glavnem odpirajo v lasne folikle. Nahajajo se pod pazduho, v zunanjem sluhovodu, okrog prsnih bradavic ter v okolici genitalij. Znoj, ki ga izločajo, je bolj viskozen in na začetku brez vonja.

Neprijeten vonj po potu

Obutev onemogoča izhlapevanje vode, kar je še posebej ugodno za razvoj bakterij in glivic.

Značilen, močan in izrazit vonj nastane zaradi razgradnje kislin, ki jih telo izloča s potom, pod vplivom bakterij, ki so normalno prisotne na koži. Neprijeten vonj je še posebej izrazit pod pazduho. Pogosto nastaja tudi na podplatih, saj obutev onemogoča izhlapevanje vode, kar je še posebej ugodno za razvoj bakterij in glivic.

Mineralna sestava znoja se razlikuje glede na posameznika, njegovo aklimatizacijo na vročino, telesno vadbo in znojenje, posebne vire (savna itd.), trajanje znojenja in sestavo mineralov v telesu

Zdrava količina znoja?

Intenzivnost znojenja je precej individualno določena. Nekateri se potijo manj, drugi bolj. V mirovanju pri normalnih temperaturah oseba izgubi do liter znoja na dan. Proces poteka ves čas (večinoma znoj iz ekrinih žlez), a ker so količine izločkov tako majhne, ga sploh ne opazimo. Opazimo pa ga takrat, ko se zaradi večjih potreb po ohlajanju količine izločenega potu povečajo in se začne v obliki kapljic zadrževati na koži, kocinah ali laseh. Dnevno se lahko izloči tudi do 10 litrov znoja. 

Hiperhidroza

Hiperhidroza lahko vpliva na različne dele telesa, kot so dlani, stopala, pazduhe in obraz.

Prekomerno potenje, znano tudi kot hiperhidroza, je pogosta težava.

Hiperhidroza je medicinsko stanje, kaže pa se v prekomernem potenju, ki presega potrebo po uravnavanju telesne temperature. Lahko vpliva na različne dele telesa, kot so dlani, stopala, pazduhe in obraz. To stanje lahko močno vpliva na kakovost življenja posameznika, povzroča občutek sramu, nelagodje in tesnobo.

Povečano potenje in vzroki za hiperhidrozo:

Obilno se znojimo v vročini poletnih mesecev, med športnimi aktivnostmi, v savni in ob podobnih aktivnostih. To je povezano z občutkom žeje in pitjem večjih količin tekočine in mine skupaj z vzrokom.

Primarna hiperhidroza je najpogostejša vrsta hiperhidroze in ima običajno genetsko komponento. Pogosto se začne v otroštvu ali adolescenci in prizadene specifične dele telesa, kot so dlani, stopala, pazduhe in obraz. Vzrok je najverjetneje povezan s čezmerno aktivnostjo žlez znojnic.

Sekundarna hiperhidroza je običajno posledica osnovne bolezni ali zunanjih dejavnikov. 

Lahko je stranski učinek nekaterih zdravil (paracetamol, morfij …), posledica različnih bolezni (diabetes, kronično infekcijsko stanje, rakava obolenja, hipertiroidizem, menopavza različne okužbe) ali hormonskih motenj, debelosti, anksioznosti in čustvenega stresa.

Vrste hiperhidroze ločimo glede na prizadete dele telesa:

 • palmarne (znojenje dlani), 
 • plantarne (znojenje stopal), 
 • aksilarne (znojene pazduh), 
 • acijske (znojenje obraza, vključno s čelom in zgornjo ustnico), 
 • kraniofacialne (znojenje glave in obraza) ali 
 • generalizirana hiperhidroza (pri tej redki obliki se čezmerno potenje pojavlja po vsem telesu).

Znaki in simptomi hiperhidroze

Mokri madeži pod pazduhami so lahko eden bolj opaznih znakov pretiranega potenja.

Ali je povečano potenje samo posledica višje temperature ali pa je znak hiperhidroze, lahko prepoznate po nekaterih znakih.

 • Najbolj očiten znak hiperhidroze je pretirano potenje, ki ni nujno za uravnavanje telesne temperature. Pojavi se lahko tudi v hladnih ali temperaturno ugodnih pogojih.
 • Mokri madeži na nekaterih delih telesa. To je lahko še posebej opazno pod pazduhami, na dlaneh, na podplatih ali na obrazu.
 • Namesto običajnega občasnega potenja so pogosti napadi potenja čez dan.
 • Vpliv na vsakodnevno življenje. Ljudje s hiperhidrozo se lahko zaradi sramu izogibajo telesnim aktivnostim, družabnim dogodkom in celo intimnim odnosom.
 • Nenehna vlaga lahko povzroči spremembe na koži, kot so maceracija (omehčanje in razpad kože), izpuščaji ter povečano tveganje za glivične ali bakterijske okužbe.
 • Močno lahko vpliva na čustveno in psihološko počutje. Posamezniki lahko zaradi svojega stanja občutijo sram, imajo nizko samozavest, so tesnobni in depresivni.
 • Povečano potenje se pojavi v nekaterih situacijah, na primer kadar so živčni, pod stresom ali tesnobni. Vendar je pomembno opozoriti, da hiperhidroza ni povsem posledica čustvenih dejavnikov.
 • Težave pri držanju predmetov: palmarna hiperhidroza (pretirano potenje rok) lahko oteži trdno prijemanje predmetov, kar vodi v težave pri pisanju ali držanju orodja.
 • Neprijeten vonj in nelagodje stopal ter povečano tveganje za razvoj okužb na stopalih.
 • Pogosto menjavanje oblačil in obutve čez dan, da se obvladujejo nelagodje, neprijeten vonj in videz madežev potu.

Kako lahko s spremembo življenjskega sloga in domačimi zdravili izboljšamo simptome

prekomerno potenje
 • Dobra osebna higiena: Z ohranjanjem čiste kože in uporabo antibakterijskega mila zmanjšate tveganje za kožne okužbe in nadzirate vonj. Na najbolj obremenjenih delih odstranite dlake in se umijte večkrat na dan, predvsem tik preden greste od doma. 
 • Izberite prava oblačila: Naravni materiali, kot so bombaž, lan, svila in viskoza, omogočajo boljše kroženje zraka in v njih koža lažje diha, zato se neprijeten vonj ne razvije. Predvsem bombaž omogoča tudi pranje na visokih temperaturah in temeljito odstranjevanje bakterij in vonja z oblačil.
 • Razmislite o uporabi materialov, ki odvajajo vlago, pogosto uporabljenih v športnih oblačilih, da pomagate odvajati vlago od kože, kar je odlično za izogibanje okužbam. Ta oblačila pa je treba pogosteje menjavati in po uporabi dobro osušiti, saj hitreje razvijejo neprijeten vonj.
 • Uporabite deodorante in antiperspirante, ki zmanjšajo potenje, upočasnijo razvoj neprijetnega vonja ter ga tudi prikrijejo. Antiperspiranti so snovi, ki preprečujejo izločanje znoja. Najpogosteje so v njih uporabljene raztopine aluminijevih soli, ki zaprejo pore, skozi katere znojnice izločajo znoj na kožno površino ter povzročijo atrofijo celic, ki izločajo znoj. Nanašajo se na umito, suho kožo zvečer, ko so žleze znojnice manj aktivne. Pogost problem pri antiperspirantih je draženje kože, zato se sprva nanašajo vsakih 24 do 48 ur, ko se stanje izboljša, pa naj med posameznimi nanosi mine več dni ali tednov. Deodoranti ne preprečujejo znojenja. Delujejo tako, da prekrijejo telesni vonj ali zmanjšajo število bakterij, ki živijo na površini kože. Vsebujejo aluminijeve ali cinkove spojine (kristalni deodoranti), mnogim pa so dodana močno odišavljena naravna olja.
 • Izogibajte začinjeni hrani, kofeinu in alkoholu, ki so pogosti sprožilci potenja.
 • Ostanite hidrirani. Dehidracija predstavlja stres za telo in lahko povzroča anksiozna stanja. 
 • Naučite se sprostitvenih tehnik za zmanjševanje vpliva stresa na vaše življenje. Joga, meditacija in pravilno dihanje pozitivno vplivajo na čustvene sprožilce potenja. Tudi zadostna količina spanja je pomemben dejavnik pri dobrem počutju in izogibanju stresa.
 • Če imate čezmerno telesno težo, lahko izguba teže pomaga zmanjšati potenje vsega telesa, saj ima vaše telo manj izolacije.

Nega stopal pri plantarni hiperhidrozi

480 F 521252786 JbAQHjIDPDg6FIRQka7d233O5qvUgtPN

Prekomerno potenje stopal je težava, ki ne pozna letnih časov.

Prekomerno potenje stopal je težava, ki ne pozna letnih časov. Poleti se potimo, ker je vroče, pozimi pa zato, ker imamo noge dolge ure zaprte v čevlje, ki ne dihajo. Že običajno, zdravo potenje je za marsikoga neprijetno, moteče in pogosto vzrok zadrege. Težava pa ni le v neprijetnem vonju, ki se širi iz naših nogavic, ko sezujemo čevlje, ampak v pridruženih težavah, ki jih čezmerno potenje lahko povzroči.

Kako lahko sami omilimo težave pri prekomernem potenju stopal?

 • Čez dan večkrat menjajte nogavice in čevlje ter uporabljajte nogavice, ki odvajajo vlago.
 • Nanesite praške ali spreje za stopala ali protiglivične praške, da ohranite stopala suha in preprečite neprijeten vonj.
 • Razmislite o uporabi izdelkov za absorpcijo potu, kot so vložki za potenje, zaščitne blazinice za oblačila ali vložki, ki odvajajo vlago za čevlje.
 • Svetujemo intenzivno lokalno nego: redno umivanje z antibakterijskim milom, ki po možnosti vsebuje klorheksidin ali kakšen drug antiseptik. V primeru glivične okužbe (pogosto med prsti na nogah in podplatih) je nujno redno in vztrajno nanašati antimikotike (v obliki kreme, gela ali pršila). Po umivanju si noge dobro osušite (še posebej med prsti) in s tem onemogočite razvoj bakterij.
 • Prav tako je učinkovita uporaba pudra, ki ga lahko nasujete tudi v nogavice – dezinficira in preprečuje znojenje.
 • Obuvala naj bodo zračna in kakovostna (npr. iz usnja). Čevlji iz sintetičnih vlaken ter umetna vlakna lahko poslabšajo plantarno hiperhidrozo in se jim je bolje izogibati.
 • Ko je le mogoče, bodite bosi, da so stopala na zraku.

Kako negovati stopala, ki se preveč potijo

Akileine izdelki za pomoč pri težavah s prekomernim potenjem

Z uporabo Akileine izdelkov delujemo na treh frontah.

 • Preprečevanje potenja (antiperspiranti zmanjšajo izločanje znoja).
 • Preprečevanje neprijetnega vonja (deodoranti nevtralizirajo neprijeten vonj znoja).
 • Preprečevanje glivic (pudri za stopala).

TABLETE ZA KOPELI STOPAL PROTI POTENJU

 • Po kopeli so stopala sveža in razkužena.
 • Poskrbijo za občutek dobrega počutja in udobja.
 • Uravnavajo potenje.
 • Nevtralizirajo neprijeten vonj.
 • Deluje protiglivično in protibakterijsko.

KREMA PROTI MOČNEMU POTENJU NOG z Lipestri® svile

 • Uravnava prekomerno potenje.
 • Ščiti pred draženjem.
 • Deluje protiglivično.
 • Nevtralizira neprijeten vonj.
 • Primerna za stopala diabetikov.

AKILEINE DEO BIAKTIVNI SPREJ PROTI MOČNEMU POTENJU NOG IZVLEČKI LIŠAJEV 

 • Uravnava prekomerno potenje, vendar ne izsuši kože.
 • Odišavi stopala.
 • Preprečuje nastanek neprijetnega vonja.
 • Preprečuje občutek vlažnosti.
 • Testirana pod dermatološkim nadzorom.

DEO GEL PROTI MOČNEMU POTENJU NOG

 • Občutek svežine in suhih stopal.
 • Preprečevanje neprijetnega vonja.
 • Pudrast občutek na koži.
 • Uravnavanje čezmernega potenja.
 • Zaščita pred maceracijo kože.
 • Primeren tudi za otroke 7+.
 • Ščiti pred razvojem glivic.

SUŠILNI PUDER V PRŠILU PROTI POTENJU NOG 

 • Podplate ohranja suhe, vendar ne izsuši kože.
 • Ščiti pred trenjem in pregrevanjem.
 • Priročno pakiranje v obliki spreja.
 • Osveži in deodorira.
 • Primeren za otroke 3+.
 • Nevtralizira neprijeten vonj.
 • Primeren za diabetike.

VITA CITRAL SPREJ PROTI PREKOMERNEMU POTENJU ROK

 • Učinkovito zmanjšuje potenje.
 • Ščiti pred nastankom neprijetnega vonja.
 • Hitro se vpije.
 • Prijetnega vonja.
 • Preprost za uporabo.
 • Ne izsuši kože.

Zakaj so izdelki Akileine tako učinkoviti?

V podjetju Laboratories Asepta že 75 let ustvarjajo inovativne rešitve in nove patente. Pomembna učinkovina v kremah proti potenju nog je ekskluzivna patentirana protiglivična učinkovina Lipesters® USS, ki preprečuje nastajanje razmer, ugodnih za pojav glivic, ščiti pred draženjem, ki ga povzroča čezmerna vlaga, in nevtralizira neprijeten vonj.

Na sliki sta ženski dlani, ki držita zeleno tubo z belim napisom. Napis Akileine krema proti močnemu potenju nog.
Akileine krema proti močnemu potenju nog

Izdelki vsebujejo še:

 • Ekstrakte lubja, eterično olje žajblja in mentol, ki z višjim pH zmanjšajo intenzivnost ali prikrijejo neprijeten vonj. 
 • Tapiokin škrob, silika in smukec vežejo posamične komponente znoja, da ne oddajajo neprijetnega vonja, in vežejo vodo, da se zmanjša mokrota stopal, s tem pa možnost za razvoj bakterij in glivic, ki za svoj razvoj potrebujejo vlago. 
 • Lipoaminska kislina: uravnava potenje, upošteva pH kože in njeno fiziologijo.
 • Izvleček bambusa: vpija znoj in sebum, matira površino kože in ustvarja mehak svilnat občutek, je učinkovitejši proti potenju kakor aluminijeve soli.
 • SymDeo B125: patentirana učinkovina z deodorirajočimi lastnostmi: je protibakterijska in zavira nastanek biofilma.
 • Alantoinske soli, aluminijev klorohidrat: uravnavajo potenje, alantoin lajša draženje kože.
 • Kompleks izvlečka preslice in eteričnega olja žajblja: deodorirata in učinkujeta proti potenju.
 • SymDeo B125: patentirana učinkovina z deodorirajočimi lastnostmi; protibakterijska, zavira nastanek biofilma.

Podpora in svetovanje

hiperhidroze. Podporne skupine vam lahko priskrbijo občutek pripadnosti in razumevanja. V Sloveniji obstaja društvo Sferikon, ki ponuja podporo in informacije osebam s hiperhidrozo: https://sferikon.org/program-za-osebe-s-hiperhidrozo/

Kdaj poiskati strokovno pomoč

 • Če doživljate prekomerno potenje, ki je izrazitejše od normalnega in vztraja kljub domačim zdravilom in spremembam življenjskega sloga.
 • Če hiperhidroza pomembno vpliva na vaše vsakdanje življenje, dobro počutje in kakovost življenja, vključno s osebnimi in poklicnimi odnosi. To vključuje situacije, kjer potenje povzroča zadrego ali nelagodje.
 • Če sumite, da je vaše prekomerno potenje lahko posledica osnovnega zdravstvenega stanja, kot so hipertiroidizem, sladkorna bolezen ali hormonsko neravnovesje.
 • Če posebni izdelki proti prekomernemu potenju, ki so na voljo brez recepta, na primer antiperspiranti, ne prinašajo olajšanja ali če ugotovite, da jih morate uporabljati prekomerno.
 • Če prekomerno potenje povzroča fizično nelagodje, kot so draženje kože, izpuščaji ali glivične okužbe.
 • Če doživljate čustveno stisko, tesnobo, nizko samozavest ali depresijo zaradi hiperhidroze, je pomembno poiskati strokovno pomoč. Duševno zdravje in čustveno počutje so enako pomembni kot telesno zdravje.
 • Če hiperhidroza ovira vašo sposobnost izvajanja vsakodnevnih nalog ali udeležbe pri aktivnostih, v katerih uživate. To vključuje težave pri pisanju, držanje predmetov ali sodelovanje v športu.

Določanje vrste hiperhidroze: Zdravstveni strokovnjak lahko ugotovi, ali imate primarno ali sekundarno hiperhidrozo, ter določi specifična področja telesa, ki so prizadeta. To razlikovanje je pomembno za prilagajanje načrta zdravljenja.

Zdravstveni strokovnjak, pogosto dermatolog, lahko ponudi različne možnosti zdravljenja za hiperhidrozo, vključno s predpisanimi antiperspiranti, injekcijami botoksa (lahko učinkovito zdravijo lokalizirano hiperhidrozo), peroralnimi zdravili (antiholinergična zdravila), iontoforezo (Iontoforeza je neinvazivno zdravljenje, ki vključuje uporabo nizke električne napetosti za zmanjšanje potenja; posebne naprave so na voljo za domačo uporabo) in kirurške možnosti, kot je simpatetomija. Pomaga vam razumeti, katera zdravljenja so najprimernejša za vas.

Deli novico:

10 % popusta pri nakupu!

Prijavite se na e-novice in prejmite 10 % popusta pri prvem nakupu.

S prijavo se strinjate s pogoji poslovanja trgovine Lepoteka. Koda ne velja na znižane izdelke.

Nadaljujte branje

Sledite nam na