Brezplačna poštnina pri nakupih nad 50€.

Search
Close this search box.

Brezplačna poštnina pri nakupih nad 50€.

Search
Close this search box.

Suha koža rok: kaj jo povzroča in kako si lahko pomagam?

Na sliki je par ženskih rok, v ozadju se vidi del ženske silhuete v beli majici brez rokavov. Z levico se praska po desnici.

Suha koža rok oz. kseroza je zelo pogosto stanje, s katerim se srečujemo vsi, še posebej v suhih in hladnih mesecih. To stanje ni le fizično neprijetno, saj lahko povzroči razpoke, srbečico in nelagodje, ampak lahko vpliva tudi na našo pozitivno samopodobo in samozavest. Roke so eden prvih delov telesa, ki jih opazijo drugi. Pogosto o higieni telesa sklepamo zgolj na podlagi njihovega videza, zato je nega rok toliko bolj pomembna.

Značilnosti kože na rokah

Koža rok se razlikuje od kože na preostalih delih telesa. Z izjemo dlani, katerih koža je izrazito debelejša, je tanjša in slabše zaščitena kot drugod po telesu. Zaradi manjše poraščenosti (dlani so v celoti neporaščene) ima manjše število žlez lojnic in s tem manjšo proizvodnjo naravne maščobe (sebum). Ta poskrbi, da je koža zaščitena in navlažena. Ker pa koža rok vsebuje manj maščob, je tudi njena možnost vezanja vode manjša.

Njena naravna pH-vrednost je kisla, torej nekoliko višja od pH-vrednosti drugih delov kože. Giblje se med 4,5 in 6,0. Spreminja se glede na starost, spol, vremenske pogoje in izpostavljenost kemikalijam, zato se med posamezniki lahko nekoliko razlikuje. Kislost pomaga zavirati rast škodljivih mikroorganizmov, ohranjati vlažnost in zdravje kožne bariere.

Roke so veliko bolj izpostavljene mehanskim obremenitvam kot drugi deli telesa, poleg tega najpogosteje niso zaščitene z oblačili, zato je obremenitev zaščitne funkcije kožne bariere zelo velika. Motnje v barieri ogrozijo naravno ravnovesje pH-vrednosti kože, kar najpogosteje vodi v draženje in suho kožo rok.

Kako je videti suha koža rok?

Ob neustrezni negi majhne razpoke na rokah lahko tudi zakrvavijo.

Simptomi suhe kože so odvisni od stopnje suhosti. Kožo na rokah, ki je izgubila svojo vlažnost in naravno maščobo, prepoznamo po tem, da:

 • se drobno lušči,
 • je hrapava, razpokana in občutljiva,
 • je brez sijaja, na pogled je neprivlačna in zelo pogosto jo spremlja srbenje,
 • je pogosto prisoten občutek napetosti in omejevanja gibanja prstov in dlani.

Čeprav gre za začetne simptome, je občutek več kot neprijeten.

Ko gre za ekstremno suhe roke, je značilen tudi:

 • pojav eritema oz. pordele kože,
 • nastanek lusk ali majhnih razpok, ki so lahko boleče,
 • ob neustrezni negi slednje lahko tudi zakrvavijo.

Najpogostejši vzroki za suho kožo rok:

Koža je izpostavljena tako zunanjim kot notranjim dejavnikom, saj predstavlja plašč med zunanjo okolico in notranjostjo telesa. Najpogosteje suhost rok povzroča preplet več dejavnikov.

1. Pogosta izpostavljenost vodi in detergentom

Za vzdrževanje primerne higiene rok je umivanje neizogibno. Še posebej uporaba trdih mil lahko s kože odstrani njene naravne maščobe. Prav tako kožo rok lahko dodatno izsuši namakanje v vodi, še posebej pri vsakodnevnih gospodinjskih opravilih. Kožo rok dodatno draži tudi uporaba agresivnih detergentov in čistil.

480 F 524840167 IQLN0MjVBTZre3o5VDPi4GsZ3nrvB8gS

Pri opravilih, ki vključujejo vodo in čistila, uporabljajmo zaščitne rokavice.

 • Kaj lahko storimo sami

Izberimo nežna, blaga mila brez agresivnih dišav, katerih pH-vrednost je podobna pH-vrednosti kože naših rok. Pri tem uporabljajmo toplo vodo in ne vroče, ki kožo lahko dodatno izsuši. Med brisanjem rok ne drgnimo z grobo brisačo, ki bi še dodatno lahko poškodovala že tako suho in poškodovano kožo.

Pri opravilih, ki vključujejo vodo in čistila, uporabljajmo zaščitne rokavice in se tako zavarujemo tudi pred neposrednim stikom z dražečimi snovmi. Zaradi morebitne preobčutljivosti kože bodimo pozorni tudi na vrsto materiala rokavic in morebitno prisotnost smukca. Po umivanju oz. delu z vodo na kožo rok vedno nanesimo vlažilno kremo za roke, da obnovimo izgubljeno vlago in maščobe.

2. Poklicna izpostavljenost dražečim snovem

Delo v okoljih, kjer so prisotni različni dražeči dejavniki (kemikalije, topila, vroča voda, mehanska trenja ipd.), lahko ključno vpliva na nastanek suhe kože rok. Pogosta izpostavljenost omenjenim snovem lahko odstrani naravne maščobe in vlažilce iz kože rok, mehansko trenje pa celo odstrani zaščitni sloj na koži rok in jih tudi poškoduje.

 • Kaj lahko storimo sami

Vedno nosimo zaščitno opremo, npr. rokavice, primerne za našo specifično nalogo. To bo preprečilo neposreden stik dražečih snovi s kožo rok. Če je mogoče, zmanjšamo čas, ki ga preživimo v stiku z dražečimi snovmi. Ne pozabimo pa niti na primerno kremo za roke, ki bo na koži ustvarila zaščitni film.

3. Hladno in suho vreme

Najpogostejša okoljska vzroka za suho kožo rok sta suho ali mrzlo zimsko vreme. K temu pripomore tudi suh zrak v ogrevanih notranjih prostorih. Prehajanje iz hladnega zunanjega okolja v ogrete notranje prostore in nazaj lahko povzroči temperaturne šoke, ki suhost kože rok še poslabšajo.

 • Kaj lahko storimo sami

V hladnih in vetrovnih dneh si roke zaščitimo s toplimi rokavicami.

V hladnih in vetrovnih dneh si roke zaščitimo s toplimi rokavicami. Ne pozabimo tudi na primerno vlažilno kremo za roke. Uporabimo jo večkrat na dan, zlasti po umivanju rok.

4. Izpostavljenost soncu

Nezanemarljiv vzrok je lahko tudi dolgotrajna izpostavljenost sončnim žarkom. Sonce pospeši izhlapevanje vlage iz kože, kar lahko vodi v dehidracijo in suho kožo rok. UV-žarki lahko povzročijo tudi pigmentacijske spremembe na koži, ki se kažejo predvsem kot pigmentni madeži.

 • Kaj lahko storimo sami

Poskusimo se izogibati izpostavljanju soncu v času, ko so UV-žarki najmočnejši. Pred izpostavljanjem tako kot na vse druge dele telesa tudi na roke nanesimo zadostno količino sončne kreme z visokim zaščitnim faktorjem (SPF). Po sončenju nanesimo vlažilno kremo ali losjon in s tem koži povrnimo izgubljeno vlago. Ne pozabimo na pitje zadostnih količin vode. Lahko si omislimo tudi posebne rokavice, ki nudijo dodatno zaščito pred UV-žarki.

5. Starost
480 F 171183868 fDBEtpQQAU4qyvajMac7fltLSaGOgplB

S starostjo se koža stanjša, kar jo naredi še bolj občutljivo in nagnjeno k suhosti.

S starostjo se zaradi naravnega upadanja tvorbe lipidov v koži poslabša sposobnost vezave vode v roženi plasti. Koža se stanjša, kar jo naredi še bolj občutljivo in nagnjeno k suhosti. Za staranje kože je značilno, da se hitrost obnove celic upočasni, kar gre z roko v roki s počasnejšim celjenjem ran in obnavljanjem kože.

6. Pomanjkanje cinka ali esencialnih maščobnih kislin

Cink in esencialne maščobne kisline (omega-3 in omega-6) spadajo med ključna hranila, ki pomagajo ohranjati vlažnost kože ter krepijo in obnavljajo kožno bariero. Pomagajo pri vzdrževanju naravnih lipidov v koži, ki so odgovorni za zadrževanje vlage. Cink še posebej pomaga pri hitrejšem obnavljanju kožnih celic, kar je koristno pri suhi koži rok, polni razpok in ranic.

 • Kaj lahko storimo sami

Poskrbimo za uravnoteženo prehrano. V obroke redno vključujmo živila, ki so bogata z omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami in cinkom:

 • omega-3: mastne ribe (losos, skuše, sardine), oreščki, konopljina, chia in lanena semena,
 • omega-6: rastlinska olja (sončnično, konopljino, orehovo, bučno olje), orehi, brazilski oreščki, arašidi,
 • cink: meso (govedina, jagnjetina, svinjina), ostrige, morski sadeži, stročnice (čičerika, leča, fižol), mlečni izdelki, jajca, polnozrnate žitarice (pšenica, kvinoja, riž, oves), temna čokolada.
7. Alergije, kožne bolezni in bolezenska stanja

Suha koža rok je lahko tudi posledica različnih bolezni in bolezenskih stanj. Suhost kože lahko povzročijo alergijske reakcije na določene sestavine. Te povzročijo draženje kože in s tem izsušitev:

 • atopijski dermatitis je ena od najpogostejših kožnih bolezni. Gre za kronično vnetno bolezen, ki ni nalezljiva. Pogosto je posledica dedne nagnjenosti k alergijam in preobčutljivosti kože na določene dražljaje. Tipični simptomi vključujejo suho, luskavo, srbečo in razdražljivo kožo. Prizadene kar 20–30 % prebivalstva;
 • psoriaza je kronična avtoimunska bolezen, ki med drugim prizadene kožo rok. Povzroča povečano tvorbo kožnih celic. Najpogosteje jo spremljajo rdeči madeži, luske, srbenje in vnetje kože;
 • luskavica oz. plakovita psoriaza je le ena od najbolj znanih oblik psoiraze;
 • ihtioza je dedno pogojena motnja, ki se imenuje po njenem najbolj značilnem znaku – območjih suhe kože, ki spominjajo na ribje luske.
480 F 458681358 BKr5DEOrKBfs9hQTOzs8lHMO9qUp9T2C

Psoriaza je ena izmed kroničnih avtoimunskih bolezni, ki drugim prizadene tudi kožo rok.

Suha koža rok je lahko le eden od znakov bolezenskih stanj, ki ne spadajo med bolezni kože. Zelo pogost vzrok zanjo so:

 • hipotirodizem oz. zmanjšano delovanje ščitnice,
 • diabetes: suha koža ni primarna težava sladkornih bolnikov, je pa zelo pogosta. Čeprav funkcija kožne bariere načeloma ni okrnjena, sta značilna manjša hidratacija rožene plasti in zmanjšano delovanje žlez lojnic in znojnic,
 • Raynaudov sindrom: motnja, ki prizadene krvni obtok, še posebej v hladnih pogojih. Slaba cirkulacija lahko vpliva na kožo in povzroči suhost.
 • Kaj lahko storimo sami

Če je suha koža rok posledica alergij, se izogibajmo dražilcem oz. hrani, ki sproža reakcije. Uživanje takšnih živil lahko poslabša vnetno stanje kože, kar lahko privede do izgube vlage in suhe kože.

Posezimo po vlažilnih kremah in losjonih, ki so posebej narejeni občutljivi in suhi koži. Ti izdelki lahko pomagajo pri vlaženju in pomiritvi kože. V primeru kožnih bolezni je pametno poiskati nasvet dermatologa ali drugega zdravnika, ki bo ugotovil vzrok suhe kože in priporočil ustrezno zdravljenje in nego. Zelo pomembno je, da se predpisanega zdravljenja držimo, saj smo le tako lahko uspešni pri obvladovanju simptomov.

8. Stres

Ko smo pod stresom, naše telo proizvaja več stresnega hormona kortizola. Ta vpliva na različne fiziološke procese v telesu, tudi na stanje kože rok. Lahko zmanjša sposobnost kože, da zadrži vlago in upočasni proces obnavljanja kožnih celic. Močan vpliv ima tudi na imunski sistem in obrambne mehanizme kože, kar lahko poveča občutljivost kože na različne dražljaje in alergene. Tako se vam stanje lahko še poslabša, če že imate težave s suho kožo zaradi avtoimunske bolezni. Stres lahko sproži tudi nagon po praskanju, s čimer si mehanično poškodujemo kožo, kar je lahko še posebej problematično pri ljudeh z atopijskim dermatitisom.

 • Kaj lahko storimo sami

Za negovanje suhe kože rok, ki je posledica stresa, je pomembno, da se znamo spopasti s stresom. Pri zmanjšanju stresnih vplivov si lahko pomagamo z metodami sproščanja, kot so joga, meditacija in dihalne vaje.

9. Nepravilna nega in zdravila

Krema za roke, ki vsebuje agresivne sestavine, kot so dišave, alkohol, parabeni ali konzervansi, lahko kožo draži in jo izsušuje. Če ne vsebuje dovolj vlažilnih sestavin, kože ne bo učinkovito vlažila in ji pomagala pri obnavljanju njene naravne vlažnosti.

Lahko pa je suha koža rok tudi nezaželen učinek številnih zdravil (zdravil za zniževanje lipidov, antirevmatičnih zdravil, dolgotrajna uporaba dermalnih kortikosteroidov, diuretikov …).

 • Kaj lahko storimo sami

Poiščimo kreme, ki so namenjene negi suhe kože in nudijo intenzivno vlaženje. Vsebujejo naj sestavine, kot so glicerin, hialuronska kislina, aloe vera, karitejevo maslo, vitamini in olja, ki pomagajo vlažiti kožo. Pred nakupom kreme prosimo za testerje ali preizkusimo majhno količino na koži in tako preverimo, ali povzroča draženje ali alergijsko reakcijo.

V primeru stranskih učinkov zdravil se posvetujmo z zdravnikom, ki bo v primeru hudih stranskih učinkov morda predpisal druga.

Kako pravilno negovati suho kožo rok

pravilna nega suhe koze rok scaled

Uporabljamo kakovostne kreme s sestavinami, ki bodo kožo navlažile in preprečile nadaljnje izhlapevanje.

Za zdaj na nastajanje maščob v kožnih celicah še ne moremo vplivati, lahko pa težave, kot je suha koža rok, omilimo z rednim nanašanjem primernih negovalnih sredstev.

Suhi koži primanjkuje maščobe, ki jo ščiti pred izhlapevanjem vode. Pomembno je, da pri negi odkrijemo in odpravljamo vzroke, ne pa, da le maskiramo posledice. Piling bi suho kožno površino le dodatno izsušil. Z negovalnim oljem bi sicer odstranili suhe luske, koža pa bi bila še vedno dehidrirana. Zato je pomembno, da za vsakdanjo nego rok uporabljamo kakovostne kreme s sestavinami, ki bodo kožo navlažile in preprečile nadaljnje izhlapevanje. Različnim ljudem ustrezajo različne formule, zato je težko priporočiti univerzalno kremo, ki bi bila primerna za vse. Katera ustreza prav vašim rokam pa lahko preverite v članku Krema za roke – kako izbrati pravo.

Izdelki za preprečevanje in nego suhih rok

Ustvari nemasten film in z njim učinkovito ščiti in neguje najbolj poškodovane in razpokane roke. Vsebuje Imperata cylindrico, Lipestre® svile, olje makadamije, rastlinski glicerin in alojo.

Nudi zaščito v ekstremnih razmerah (pogosto umivanje, mraz). Vsebuje olje gadovca, rakitovca in grozdnih pešk, karitejevo maslo, Imperata cylindrico, trehalozo in enoksolon.

Namenjena je vsakodnevni negi rok. Vsebuje čisto karitejevo maslo, rastlinski glicerin in olje grozdnih pešk.

Še več profesionalnih izdelkov za nego suhih rok poiščite Lepoteki v kategoriji nega rok.

Zaključek

Suha koža rok je lahko posledica raznovrstnih dejavnikov. Pomembno je, da jih prepoznamo, saj jih le tako lahko odpravimo oz. s primerno zaščito zmanjšamo njihov vpliv. Nekaterih zaradi dedne pogojenosti žal ne moremo odpraviti, se pa lahko z njimi naučimo živeti. Temu moramo prilagoditi življenjski slog in prehrano. Tovrstno uvajanje sprememb v naš življenjski slog ne bo koristilo zgolj izboljšanju stanja naše kože, ampak bo pripomoglo k izboljšanju našega celostnega zdravja in splošnega počutja.

Pri vsem tem ne pozabimo na uporabo kakovostnih izdelkov za nego rok. Z rednim nanašanjem kreme za roke za vsakodnevno nego lahko izsušitev uspešno preprečimo. Če pa znake suhe kože že imamo, jih lahko učinkovito zajezimo in preprečimo s kremami, posebej namenjenimi negi suhe kože rok.

V lekarnah so dandanes na voljo izdelki različnih proizvajalcev, posebej namenjeni negi suhe kože. Le z njimi in z upoštevanjem nasvetov boste lahko ne glede na letni čas uživali v mehki in navlaženi koži rok. Celo v mrzlih zimskih dneh.

Deli novico:

10 % popusta pri nakupu!

Prijavite se na e-novice in prejmite 10 % popusta pri prvem nakupu.

S prijavo se strinjate s pogoji poslovanja trgovine Lepoteka. Koda ne velja na znižane izdelke.

Nadaljujte branje

Na sliki je par belih športnih copat. Iz vsakega visi ena uporabljena nogavica bež barve. Podlaga so tla iz laminata, sivo rjavega odtenka.

Potenje nog in primerna nega

Močno potenje nog je lahko nadležno, vendar obstajajo učinkovite rešitve, ki ga pomagajo krotiti. Obvladovanje in hkratno ohranjanje zdrave kože stopal je učinkovito le z redno osebno higieno, izbiro primernih nogavic in obutve ter s pravo izbiro izdelkov.

Preberi zapis
Nega stopal: na sliki je bosa leva noga in viden del hlačnice rdeče kariraste pižame. Noga je položena na kavč bež barve, na njej je desna roka, ki maže kremo po notranji strani stopala. Ob njej je modra tuba z negovalno kremo.

Nega stopal – kako izbrati pravo?

Pri negi kože veliko pozornosti posvečamo rokam. Kako pa je z nego naših stopal? Čeprav se stopala večino leta skrivajo v nogavicah in obutvi, nanja ne smemo pozabiti. Skrbite za suho in trdo kožo stopal skozi vse leto.

Preberi zapis

Sledite nam na