Brezplačna poštnina pri nakupih nad 50€.

Brezplačna poštnina pri nakupih nad 50€.

Kaj so akne ?

Akne ali pogovorno mozolji veljajo za eno izmed najpogostejših kožnih bolezni modernega sveta. O aknah sicer še zmeraj razmišljamo kot o bolezni najstnikov, saj takrat večina prvič občuti to težavo, a se zadnja leta vse pogosteje ukvarjamo tudi z aknami v odrasli dobi.

Kaj so akne?

Akne so kronična bolezen kože, ki prizadene dlačno-lojnično enoto. Glede na stanje prizadetosti dlačno-lojnične enote se lahko kaže v obliki nevnetnih ali vnetnih lezij. Lezije se lahko pojavijo na obrazu, vratu, prsnem košu in hrbtu. Pojavijo se lahko ob vstopu v puberteto in se nadaljujejo v odrasli dobi, lahko pa se prvič pojavijo šele v odrasli dobi.

Katere oblike aken poznamo?

Glede na spremembe na koži ločimo blage, zmerne in hujše oblike aken. Med blage oblike aken spadajo nevnetne lezije, torej komedonske akne (ogrci, zaprti komedoni). Komedonske akne prepoznamo po prisotnosti črne ali bele »kapice«, okoli katere ni vnetja.

Ob zmernih aknah govorimo o pojavu vnetnih lezij, predvsem papul in pustul. Te prepoznamo po tipičnem rdečem videzu: papule so manjše rdeče ali rožnate izbokline, pustule pa so izbokline z belo »kapico« in rdečico v okolici.

Hujše oblike aken obsegajo globlje vnetne lezije, kot so nodusi in ciste.

Zmerne in hujše oblike aken zahtevajo ustrezno dermatološko obravnavo, da se preprečijo nadaljnje posledice, kot je brazgotinjenje kože.

Zakaj nastanejo?

Na nastanek aken vplivajo štirje dejavniki:

  1. kožne celice se nepravilno luščijo in se začnejo nabirati na površini kože. Povrhnja plast se zadebeli, zato se zapre izvodilo dlačno-lojnične enote, skozi katero se sebum izloča na površino kože.
  2. sebum se iz zaprte dlačno-lojnične enote ne more več izločati na površino kože, ampak se nabira v foliklu.
  3. zaprt folikel in povečano nastajanje sebuma sta popolno okolje za razrast bakterije C. Acnes.
  4. Prisotnost bakterij povzroča vnetne procese, kar vodi v vnetne oblike aken.

Dejavniki, ki vplivajo na nastanek aken

Akne so izredno kompleksna in multifaktorska bolezen, pri kateri se prepleta več vzrokov za nastanek.

Hormonske spremembe: Eden izmed glavnih vzrokov za nastanek aken so hormonske spremembe. Žleze lojnice so namreč občutljive na hormone (predvsem na povišane ravni androgenov), kar sproži povečano nastajanje sebuma. Tem spremembam so podvrženi že najstniki ob vstopu v puberteto pa tudi odrasli zaradi posebnih hormonsko povezanih stanj (kot je denimo PCOS).

Genetika: Nagnjenost k pojavu aken lahko tudi podedujemo – če sta oba starša imela težave z aknami, je večja verjetnost, da bo tudi otrok imel težave z njimi.

Neustrezna nega kože: Neustrezna izbira kozmetičnih izdelkov ali napačno ravnanje s kožo lahko prav tako vodita v pojav aken. Običajno nastanejo kot posledica uporabe okluzivov, npr. izredno bogatih krem, vazelina in podobnih izdelkov, lahko pa tudi kot posledica neustreznega ali celo preagresivnega čiščenja kože.

Jemanje določenih zdravil: Nekatera zdravila, kot so litij in steroidi, lahko povzročijo nastajanje aken.

Obstajajo tudi določeni dejavniki, ki lahko poslabšajo stanja aken – to so:

Kako ustrezno ravnati z aknasto kožo?

Težav z aknami se je treba lotiti z ustrezno nego kože in obiskom dermatologa. Pri tovrstnih težavah je ključno hitro ukrepanje, predvsem pa doslednost pri negovanju kože, kar bo pripomoglo k izboljšanju stanja in preprečevanju novih izbruhov.

Svetujejo se nežno ravnanje s kožo, izogibanje stiskanju aken in ustrezna rutina nege kože. Osebam s problematično kožo svetujemo, da redno uporabljajo izdelke za čiščenje, vlaženje in zaščito kože, v pomoč jim bodo dermokozmetični izdelki iz linije Asepta Laboratories HA – bodisi kot samostojno terapijo ali dopolnitev dermatološkega zdravljenja kože.

VIRI

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459173/

Deli novico:

Do 5 % popusta pri nakupu!

Vpišite svoj email in premjite do 5 % popusta pri prvem nakupu.

S prijavo se strinjate s pogoji poslovanja trgovine Lepoteka. Koda ne velja na znižane izdelke.

Nadaljujte branje

Sledite nam na

Paket za dišeča stopala

Pridobite dodatni 10% popust pri nakupu paketa s kodo POMLAD.

V košarico vnesite kodo POMLAD in ob nakupu nad 10 eur se vam bo odštel 10% popust.